Een persoonlijke lening is een consumentenkrediet. Het wordt verleend zonder rechtvaardiging. In België zijn de kredietverstrekkers min of meer kieskeurig voordat ze een gunstig antwoord geven op de vraag naar consumentenkrediet zonder bewijsstukken, maar deze flexibiliteit hangt af van de kredietinstelling en ook van de regio.

Kredietinstellingen in het Waalse Gewest vinden het bijvoorbeeld riskanter om een persoonlijke lening zonder bewijsstukken toe te kennen dan een toegekende lening, zoals een autolening. De reden hiervoor is dat de kredietinstelling in geval van niet-terugbetaalbaarheid niet het recht heeft om beslag te leggen op de activa die door een persoonlijke Belgische lening zijn verworven, met name als dit type lening werd gebruikt voor een evenement zoals een reis, een doop of een bruiloft.

Inderdaad, persoonlijk krediet is een krediet zonder bewijs, zo noemen we het in Frankrijk, als u ernaar vraagt, kunt u het naar believen gebruiken, of het nu gaat om de organisatie van een verjaardagsfeestje of de voorbereiding van een familie-evenement zoals een communie. Het gebruik van een dergelijke lening op afbetaling wordt ook gebruikt om apparatuur voor uw vermaak, een laptop of zelfs een motorfiets te kopen, om nog maar te zwijgen van de financiering van studies of het op vakantie gaan. Anders, als u op zoek bent naar oplossingen voor de financiering van uw werk in uw huis, is persoonlijk krediet ideaal.

Het is belangrijk om te weten of u in staat bent om terug te betalen voordat u een lening voor persoonlijk gebruik aangaat. Hier is een tip om overmatige schuldenlast te vermijden: kies voor een maandelijkse betaling van minder dan een derde van uw inkomen. Aangezien u uw financiële situatie kent na het analyseren van uw terugbetalingscapaciteit, heeft u dan een idee van de duur van het krediet dat u nodig heeft, evenals het bedrag dat nodig is om uw project te voltooien.

In het algemeen variëren de persoonlijke leningen in België van 1.500 tot 75.000 euro. Maandelijkse betalingen vinden plaats over een periode van 1 tot 10 jaar. Er gaat echter niets boven goede informatie en een vergelijking tussen de banken, tussen de verschillende leenmogelijkheden die zij bieden. Simulatie is ook essentieel voor het aanvragen van krediet. Online vergelijken is erg handig. We presenteren een vergelijkende tabel. Naast de comparator begeleiden we u ook naar de simulatietools van de verschillende financiële partnerinstellingen in België. U kunt uw kredietaanvraag dan online indienen.

Ook als uw kredietaanvraag is ingediend. De Belgische wet voorziet een herroepingstermijn van 14 dagen. Tijdens deze periode kunt u nadenken en dan beslissen of u de lening blijft aanvragen of dat u er afstand van doet.