In België bieden banken, dealers en autokredietinstellingen een ruim aanbod om de aankoop van een auto te financieren.

Deze aanbiedingen verschillen naargelang het een nieuwe of gebruikte auto betreft. Consumenten zijn daarentegen op zoek naar de beste lening, die met een aantrekkelijke rentevoet en de beste prijs, net zoals ze op zoek zijn naar de beste verkoper. Als u de auto van uw dromen tegen het beste tarief wilt financieren, vergelijk dan de autokredietaanbiedingen in België en maak een simulatie.

Autokrediet voor particulieren

De financiering van een auto in België voor particulieren betekent de vrijheid hebben om te kiezen tussen nieuwe voertuigen en een tweedehandsvoertuig. Het is dus vrij om te kiezen tussen een lening voor een nieuwe auto of een lening voor een gebruikte auto.

Klassieke autolening

Kredietverstrekkers kunnen banken zijn. In dit geval staan de maandelijkse betalingen vast. De maximale looptijd wordt bij wet vastgesteld op basis van de toegekende autolening. De autolening kan worden afgeschreven over 3, 4 of 5 jaar. Kredietinstellingen kunnen ook concessiehouder zijn. In dit geval hebben we het over termijnverkopen.

Kredietgevers kunnen ook kredietinstellingen zijn. Zij bieden autoleningen aan in verschillende vormen, maar over het algemeen zijn het leningen op afbetaling. Balloonkrediet en eco-autokrediet zijn hier voorbeelden van. Elk aanbod heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Het tarief varieert naar gelang de leeftijd van de auto. Het tarief van gebruikte autoleningen is over het algemeen hoger dan dat van nieuwe autoleningen.

De huur

Dit is een financieringsmethode die een aankoopoptie inhoudt van meer dan 15% van de aankoopprijs van het voertuig. Boekhoudkundig gezien is dit een huurprijs waarvan het voordeel bestaat uit het feit dat de terugbetalingen onmiddellijk worden afgehandeld. De maandelijkse betalingen zijn echter wel onderworpen aan de BTW.

De leasing

Dit financieringscontract heeft een aankoopoptie van minder dan 15% van de voertuigprijs. De afschrijving van 3, 4 of 5 jaar heeft dus zijn doel. Wat het gemeen heeft met huren is dat maandelijkse betalingen, kapitaal en rente onderworpen zijn aan BTW.

Klaar voor professioneel gebruik

Verschillende soorten voertuigen kunnen het voorwerp uitmaken van een krediet in België. Het kunnen stacaravans zijn, maar het kunnen ook bedrijfsvoertuigen voor bedrijven of aansluitende auto’s voor professioneel gebruik zijn.

De leasing

Deze formule is populair bij Belgische professionals. Bij een leasecontract zijn drie partijen betrokken, namelijk de kredietnemer, de concessiehouder en de leasemaatschappij. In deze context zijn er over het algemeen twee soorten aanbiedingen die operationele leasing en financiële leasing zijn. De eerste kan worden beschouwd als een lening voor nieuwe of gebruikte auto’s aan KMO’s of bedrijven, maar zonder dat zij deze kopen. Het tweede, integendeel, is een contract waarbij de kredietnemer de afnemer wordt.

Bij een leaseovereenkomst moet met veel parameters rekening worden gehouden om alleen de restwaarde van het voertuig te vermelden, die geen andere is dan de wederverkoopwaarde. Het bedraagt maximaal 15% van de beleggingswaarde, wetende dat het standaardminimum 4% van dezelfde waarde is. Kilometerstand is ook een belangrijk detail. Een bedrijf dat een leasecontract aangaat, betaalt periodiek huur. Gedurende de looptijd van de lening wordt de auto in de balans van de onderneming opgenomen. Als gevolg hiervan wordt het afgeschreven.

Het bedrijf dat een leasecontract afsluit, neemt de registratie van het voertuig en de verzekering ervan over. De eerste huurprijs kan worden verhoogd. Er zijn twee berekeningsmethodes voor dit contract: de gesloten berekening voor full service leasing en de open berekening voor grote bedrijven met een wagenpark van meer dan 10 auto’s . De berekening van de totale leaseprijs is gebaseerd op een gesloten berekening. Voor beide geldt dat de maandelijkse betaling altijd vast staat, maar voor de eerste is deze altijd inclusief alle kosten. Voor de tweede omvat het alle diensten.

Autokrediet

Dit wordt een professionele lening op afbetaling of PATP genoemd. Het is een lening voor de aankoop van de auto. Het is geldig voor zowel nieuwe als gebruikte voertuigen. Als u overweegt de aankoop van uw auto via PATP te financieren, kies dan voor een lening op afbetaling waarvan de terugbetalingstermijn niet langer is dan de economische levensduur van uw investering. Dus, of uw lening is van korte of lange termijn. Het hangt ook af van de levensduur van de auto. De renteberekening van een PATP is afhankelijk van uw terugbetalingsmethode en de duur van uw terugbetaling en de periode van terugtrekking. Vooruitbetaling is mogelijk, met een herinvesteringsaftrek van zes maanden rente.